Agro Örebro
AgroÖrebro är en samverkande utvecklingsarena och en kreativ mötesplats som ska främja konkurrenskraft, attraktionskraft, kompetenskraft för skogsbruks-, lantbruks- och livsmedelsföretag i Örebro län. Målet är att bidra till en konkurrenskraftig livsmedelskedja och bioekonomi där den totala produktionen ökar och bidrar till fler jobb och hållbar tillväxt i hela Örebro län och där efterfrågan drivs av kunder som har kunskap och möjlighet att göra medvetna val.
AgroÖrebro startade år 2019 som en "nod" under AgroÖst. AgroÖrebro samverkar med närliggande län och har ett nära samarbete med andra organisationer i “Agro” – familjen.
På AgroÖrebros hemsida kan du läsa mer om vårt arbete och ta del av projekt, aktiviteter och nyheter.
Under 2021-2023 har verksamheten byggts upp genom arbete i projektet ”Plattform AgroÖrebro – utveckling finansierat EU via Länsstyrelsen i Örebro län. Syftet med projektet är att bidra till att genomföra den regionala handlingsplanen för livsmedelskedjan i Örebro län 2018-2023, genom att skapa en kreativ samverkansplattform med fokus på det prioriterade området konkurrenskraft, konsument och marknad.
Målsättningen är att öka lönsamheten och konkurrenskraften och ge en hållbar tillväxt för företag i livsmedelskedjan genom att stödja utvecklingen av innovativa idéer för en hållbar livsmedelsproduktion. Resultatet har blivit att AgroÖrebro nu driver en verksamhet med grundfinansiering från Region Örebro län med en bred projektportfölj inom olika områden.
I anslutning till detta projekt har projektet ”Stärkt samverkan för hållbar livsmedelsproduktion i Örebro län” beviljats. Projektet pågår fram till sommaren 2025. Syftet med projektet är att stärka samverkan mellan livsmedelsföretagen och förbättra företagens lönsamhet genom att skapa nya gemensamma försäljnings- och marknadsföringskanaler, en effektivare logistik- och distributionskedja samt främja affärsutveckling så att direktförsäljning mellan producenter och konsument kan öka.
Målet är att bygga en färdig e-handelsplattform som livsmedelsproducenterna kan ansluta sig till och i anslutning till den skapa en fungerande och kostnadseffektiv logistik- och distributionskedja som så långt som möjligt optimerar och minskar transporterna av livsmedel mellan producent och slutkund. Projektet finansieras av EU via Länsstyrelsen i Örebro.
Hösten 2024 påbörjades projektet Cirkulära Örebro – från jord till bord till jord i samarbetet med Akademiska HUS, Örebro universitet och Region Örebro län. Projektet ska utreda länets mat- och livsmedelssystem då nuvarande system bedöms ha brister. Länet saknar bl.a. en testbädd/demoanläggning och fler strategiskt viktiga aktörer kan behöva ingå i systemet. Projektet ska även skapa förutsättningar för att fler affärsöverenskommelser kan göras mellan livsmedelsproducenter och det offentliga köket. Tidigare projekt och insatser har visat att det finns en outnyttjad marknadspotential för sådana affärsuppgörelser mellan det privata näringslivet och företrädesvis kommunerna.
Målet med projektet är att utforma ett mera komplett och funktionellt mat- och livsmedelssystem och visa på vilka aktörer, plattformar (t.ex. testbädd/demoanläggning) och forum/partnerskap som systemet kan bestå av för att bättre främja innovationer och entreprenörskap inom livsmedelskedjan. Det ska även skapas nya mötesplatser (dialogforum, mässor) mellan livsmedelsproducenter och det offentliga köket så att fler lokala affärsavtal kan tecknas mellan företagen och kommunerna.
Projektet "Nedgrävda växthus - förutsättningar i Bergslagen" genomfördes under 2024 och är en förstudie som syftar till att öka kunskapen om nedgrävda växthus, vilka erbjuder energieffektiva odlingsmöjligheter i Sveriges klimat. Idag är konceptet relativt okänt och kunskapsnivån låg, med endast ett fåtal anläggningar i södra Sverige. Genom att samla och sprida kunskap kan projektet främja entreprenörskap i Bergslagen genom diversifierade odlingsmöjligheter och stöd till lokala företag och organisationer. Förstudien resulterade i en kunskapssammanställning och nätverkande mellan potentiella användare och kunskapsbärare. Under projektet genomfördes även två digitala workshops för att sprida kunskap och inspirera fler att anlägga denna typ av växthus.
I anslutning till detta arrangeras även eventet Forum för nedgrävda växthus den 19/11 2024. Målet med eventet är att öka kunskapen om nedgrävda växthus genom att samlar olika intressenter för att inspirera fler att våga och vilja bygga sådana växthus. Bland de inbjudna finns entreprenörer, privatpersoner och offentliga organisationer som vill diversifiera sin verksamhet hållbart och bidra till social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Om ett nedgrävt växthus skulle etableras i Bergslagen skulle detta kunna bidra till ett ökat utbud av platsupplevelser som kan vara en besöksanledning i området.